5 ADIMDA “ÖZGÜVENLİ ÇOCUK YETİŞTİRMEK”

Çocuklarda özgüven en basit tanımıyla, çocuğun kendi beceri ve yeteneklerini bilerek bunlara güvenmesi, benliğine karşı olumlu hisler beslemesidir. Sosyal ortamlara girmekten kaçınmak, duygu ve düşüncelerini ifade etmede zorlanma, haklarını savunma ve kendini korumada yetersizlik, eleştiriye karşı aşırı duyarlılık, sık sık kendini yetersiz ve değersiz hissetmek düşük özgüven belirtilerindedir.

Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek İçin Neler Yapabiliriz?

1. Koşulsuz Kabul ve Sevgi: Çocuğa “Seni doğru veya yanlışlarınla, başarıların veya başarısızlığınla her koşulda seviyorum.” mesajının verilmesidir.  Bunu sağlamak için, çocuğunuzu dinlemeli, anlamaya çalışmalı, adil davranmalı, kıyaslamalardan kaçınmalı, yargılayıcı bir tutum göstermemelisiniz.

2. Seçim Alanı Vermek: Çocuğun seçimler yapabilmesi ve bu seçimlerinin sorumluluğunu alabilmesinin özgüvenini geliştirmesinde payı büyüktür. Bakımverenlerinin çocuğa seçim yapabileceği alanlar sunması, fırsatlar sağlaması önemlidir. Burada bahsedilen seçim sınırsız bir seçim hakkıyla karıştırılmamalıdır. Çocuğun gelişim özelliklerine, yaşına ve koşullara uygun seçim hakkı sağlanmalıdır. Örneğin; bugün giyeceği kazağı kendisi seçmesi gibi..

3. Sorunlarını Tek Başına Çözmesini Desteklemek: Çocuğunuz sizden yardım istediğinde ve istediği ölçüde yardımcı olun. Onun yapabileceği şeylere müdahale etmek, sınırlarını işgal etmek, istemediği halde yardımcı olmaya çalışmak, çocuğun tüm sorumluluklarını üstlenmek gibi tutumlar çocuğa kendisine güvenilmediğini düşündürür. Kendisini başarısız ve yetersiz hissettirir. “Bunu yapabileceğini düşünüyorum, eğer yardımcı olmamı istersen sana yardım edebilirim.” mesajı verilmelidir. Bakımverenlerin fazla korumacı bir tutum sergilemesi çocuğun onlara bağımlı olmasına, tek başına kararlar alamamasına, ayrılık kaygısı yaşamasına neden olabilir.

4. Olumlu Yönleri Vurgulamak: Sık sık hareketleri, düşünceleri ve duyguları eleştirilen çocuk kendini başarısız hisseder. Bakımverenlerinin sürekli olumsuzluklara odaklanması, onları büyütmesi çocukta onaylanma ihtiyacını oluşturur.  Çocuğun olumlu davranışları üzerinde olumlu geri bildirim vermek, istenen davranışı pekiştirir ve kalıcı hale gelmesini sağlar.

5. İlgi Alanlarına Yöneltmek:  Çocuğunuzu kendi isteklerine ve ilgi alanlarına uygun aktivitelere yönlendirin. Bu faaliyetlerde motivasyonu daha fazla olacağından, daha çok çaba sarf edecek ve başarıyı deneyimleme şansı daha yüksek olacaktır. Ayrıca; bakımveren olarak, çocuğunuza karşı beklentilerinizi çocuğun yaşı, gelişim dönemi, ilgi ve becerilerine göre düzenleyin. Çocuktan her zaman en iyisini yapmasını beklemek, “yeterince iyi olamayacağım” düşüncesini besler ve kaygıya yol açar.
 
PSİKOLOG ECE SOLMAZ

İletişim Bilgileri:
Adres: Cumhuriyet mahallesi, kasım sokak, no4, kat2, daire4 Ortahisar/Trabzon
Asrın Psikoloji Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Telefon: 0554 158 7561
Sosyal Medya: Instagram: @psk.ecesolmaz