Sınır koymak; fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak başkalarından sağlıklı şekilde ayrışmaktır. Bireyin kim olduğunu, kim olmadığını, ilişkilerinde koruması gereken değerlerini hatırlatır. Başkaları tarafından kullanılmak, manipüle edilmek, alan ihlali yapmak gibi durumların önüne geçer.

Sağlıklı iletişim, sağlıklı sınırların belirlenebilmesinde önemli bir faktördür. Birey, karşısındakiyle ilişki kurarken; kendini ifade edebilmeli, hoşlandığı ve hoşlanmadığı/ ona uygun olmayan tutum ve davranışları açıkça belirtebilmelidir. Böylelikle bireyler birbirlerine karşı neyin kabul edilebilir olduğu açıkça anlayacak, davranışlarını buna göre düzenleyecektir.

Sağlıklı sınırlar koymanın amacı, başkalarını hayatınıza dahil ederken, onlardan kişisel alanınıza, inançlarınıza, değerlerinize ve sınırlarınıza saygı göstermelerini istemektir.

•Başkalarını memnun etmeye çalışmak

•Sürekli onaylanma ihtiyacı hissetmek

•Eleştiriye karşı aşırı duyarlılık

•Kendini ifade etmekten ve fikirlerini belirtmekten kaçınmak

•Manipülasyona açık olmak

•Başkalarının kendiyle ilgili yorumlarını önemsemek ve koşulsuz kabul etmek gibi durumlar bireyin sağlıklı sınırlar belirleyemediğinin göstergesidir.

Çoğu zaman sınırlarımızı koyamadığımız için kendimizi birçok konuda zor ve stresli durumlara sokabiliriz ve bu da kronik bir stres kaynağı haline gelebilir. Ruhsal sağlığımız da çoğu zaman risk altında olur. Çağımızın yaygın olan ruhsal bozukluklarından olan depresyon ve anksiyete (kaygı) bozuklukları sınırlarımızı koyamadığımız için yaşadığımız zor ve çatışmalı durumlardan kaynaklanabilir.

Peki neden çoğu zaman sınırları koymakta zorluk yaşarız?

Bunun birçok nedeni olabilir . Çatışmadan kaçınma bu nedenlerin en başında yer almaktadır. Hayır diyemediğimiz ve sınırlarımızı koyamadığımız esnada çatışmaya girme hatta kavga etme olasılığımız ortaya çıkar. Bazı kişiler için çatışmaya girmek korkutucu, hatta kaçınılması gereken bir durumdur. Bunun nedeni olasılıkla altta yatan değersizlik, yetersizlik ve sevilmeme ile ilgili inançlardır.

Bir diğer sebep  diğer kişilerin kendisini sevmekten vazgeçeceğini veya artık tercih edilmeyeceklerini düşünmeleridir. İnsanların sevgisini kaybetmekten korkmak, kişileri ilişkilerde aşırı fedakâr veya sürekli verici bir tutum içerisine sokabilir. Bu da sınırlarımızı koymakta bizi zorlayıcı bir durum haline gelir. Hayatta birçok farklı konuda sınırlarımızı belirleyebiliriz. Kişisel alanımız, duygularımız, düşüncelerimiz, mal ve mülkümüz, cinselliğimiz, politik ve dini inançlarımız bunlardan bazılarıdır.

Sağlıklı sınırlar koymanın amacı, başkalarını hayatınıza dahil ederken, onlardan kişisel alanınıza, inançlarınıza, değerlerinize ve sınırlarınıza saygı göstermelerini istemektir.

PSİKOLOG ECE SOLMAZ

İletişim Bilgileri

Adres: Cumhuriyet mahallesi, Kasım sokak, no4, kat2, daire4, Ortahisar/Trabzon

Asrın Psikoloji Danışmanlık Merkezi

Telefon: 0554 158 7561

Sosyal Medya: İnstagram: @psk.ecesolmaz