Kültür Sanat

TÜRK TARİHİNE DAMGA VURACAK KİTABIN TANITIMI AKÇAABAT’TA GERÇEKLEŞTİ

Muhteşem bir eser olan “Alaz Türkerinin (Lazlar) Tarihine Giriş Kitabı’nın imza ve söyleşi günü Akçaabat’ta yapıldı.

Dr. Hülya Şimşek, Babası Cemal Bahadır’ın yazdığı “Alaz Türkerinin (Lazlar) Tarihine Giriş kitabını derleyerek yayınladığı kitabın tanıtım ve imza günü Akçaabat Belediyesi Erol Günaydın Sanat Merkezinde gerçekleşti.

Programda Konuşmacı Olarak Katılan Kitap’ın Yazarı Cemal Bahadır’ın Kızı Dr. Hülya Şimşek ile Torunu Prof.Dr. Bülent Kılıç Tarihten Günümüze Derlenen Kitap Hakkında İzleyicilere Geniş Kapsamda Bilgi Verdiler.

ALAZ TÜRKLERİNİN (LAZLAR) TARİHİNE GİRİŞ

Bu Araştırma, Milletin Dirliği, Birliği ve Düzenliliğine Adanmıştır.”

 Bu araştırma, Alaz Türkleri olarak adlandırılan Lazların tarihini ve göç yolları ile dünya üzerine dağılıp medeniyet kurarak devletleşmelerini incelemek için yapılmıştır. Yapılması planlanan çalışmalar, 1930’lu yıllarda düşünülmüş ancak çeşitli nedenlerden ötürü kırk yıl sonra yazılmaya başlanabilmiştir. İlerleyen yıllardan 1973 yılına gelinceye kadar araştırmacı tarafından çeşitli kütüphanelerde geniş kapsamlı araştırmalar yapılmış, doküman ve kaynak taramaları sonucu elde edilen verilerin ışığında 1 Kasım 1973 tarihinde yazılmaya başlanmış, aralıksız dört buçuk yıl üzerinde çalışıldıktan sonra 18 Ekim 1978 tarihinde tamamlanmıştır.

Alaz Türklerinin (Lazlar) Tarihine Giriş, etnik ve isim kökenleri, yapılan göç sellerinin araştırılması, gerçeğe, yani sağlam ve inandırıcı bir sonuca varabilmek açısından, Büyük Turan’a yani Türk okyanusuna dalmak demekti. Bu koca okyanusun kaynağının neresi olduğu, nasıl gelişip bütün dünyaya nereden ve nasıl yayıldığı, hangi nehirlerle beslendiği de bu araştırmanın yol gösterici öğeleri oldu.

Alaz Türklerinin (Lazlar) Tarihine Giriş, bir tez olarak hazırlanmış, etnik olarak isim kökenleri, isimlerin türeyiş biçimleri ve Alaz Türklerinin göç selleri sonucu dünyaya dağılmaları, delilleriyle gösterilerek yazılmış ve araştırma tamamlanmıştır.

Cemal Bahadır Şaybanoğulları

1978 / Akçaabat/Trabzon