Suiçmez, “Trabzon, tarih boyunca Doğu Karadeniz’in merkezi olarak bilinen ve bölgenin hem ticari hem de kültürel liderliğini üstlenmiş bir şehirdir. 800 bin nüfuslu bu kadim şehir, yalnızca Türkiye için değil Karadeniz havzasındaki ülkeler için de stratejik öneme sahiptir. Trabzon, yüzyıllardır Karadenize açılan kapı olarak uluslararası ticarette kilit bir rol oynamaktadır. Ancak, AKP iktidarında maalesef bilinçli bir tercihle Trabzon, tarihsel, kültürel ve ticari geçmişinden koparılarak bölgenin lideri olma konumundan uzaklaştırılmaktadır. ” dedi.
Suiçmez, AKP iktidarının Trabzon’u bölgenin lideri konumundan uzaklaştırmak için bilinçli bir politika izlediğini belirterek, “Bu iktidar döneminde kapasitesine uygun yatırımlar alamayan Trabzon’da her proje seçimlerde oy almak için kullanılmış olup, vaad edilen projelerin geçmişi en az 15-20 yılı bulmuştur.” dedi. Ayrıca, komşu şehirlerin yatırımları alırken Trabzon’un vaatlerle yetinmeye zorlandığını ifade etti.
Sürmene’de hazırlanan lojistik merkezinin İyidere’ye kaydırılması, Arsin Yatırım Adası’na yatırım yapılmaması ve Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demiryolu projesinin güzergahının değiştirilme aşamasında olması gibi projelerin geride bırakıldığını belirtti. “Mecliste bu konuyu devamlı gündeme getirmeme rağmen başta Trabzonlu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olmak üzere yetkililer Demiryolu projesinin güzergahı değişmemiş, güzergah Erzincan-Gümüşhane-Trabzon olacaktır, diyememişlerdir.” diyerek yetkililerin şeffaflık göstermediğini ifade etti.
DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar’ın Trabzon’un tarihsel ve ekonomik konumunu göz ardı eden açıklamalarına da değinen Suiçmez, “Sayın Genel Sekreterin lojistik bölgenin İyidere’ye yapılmasının doğru olduğunu savunan açıklamaları Trabzon’u Of-İyidere hattına sıkıştırmaya çalışan bir çabanın ürünü olup, bu yaklaşım Trabzon’un tarihsel, ekonomik ve kültürel kimliğine zarar verici niteliktedir.” şeklinde konuştu. Trabzon’un deniz ticaretindeki birikimi ve uluslararası bağlantılarının dikkate alınmadan projelerin başka illere kaydırılmasının bölge kalkınmasını zayıflatacağını belirtti.
Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolu projesinin sadece Trabzon’u değil, çevre illeri de kalkındıracak stratejik bir adım olduğunu vurgulayan Suiçmez, “Sayın Kemal Akpınar’ın, bu projeyi ‘ufak tefek meseleler’ diyerek küçümseyen ve Erzurum-Rize hattını destekleyen açıklaması kabul edilemezdir.” dedi. Ayrıca, Arsin Yatırım Adası için somut adımlar atılmaması ve Akpınar’ın bu proje ile ilgili sessiz kalmasının Trabzon’un ekonomik kalkınmasına olan duyarsızlığı ortaya koyduğunu ifade etti.
Suiçmez, “Sayın Kemal Akpınar’ın ‘makro boyuttan bakmalıyız’ söylemi, Trabzon’un dışlanmasını meşrulaştırmak için kullanılan bir yaklaşımdır. Makro bakış, bölgede bütüncül bir kalkınmayı sağlamayı gerektirirken, Trabzon’un geri plana atılması bu amaca da ters bir yaklaşımdır.” diyerek, DOKA gibi kurumların bölge kalkınmasındaki sorumluluklarını yerine getirmediğini eleştirdi.
Trabzon halkının şehrin hak ettiği değeri görmesi ve vizyonsuz politikaların durdurulması için sesini yükseltmesi gerektiğini belirten Suiçmez, Trabzon’un Karadeniz’in lider şehri olma kimliğini koruyacağını ve tarihi ile ekonomik mirasını geleceğe taşıyacağını vurguladı. “Trabzon’u merkez olmaktan uzaklaştıracak politik kabul ve uygulamalarına karşı Trabzon halkı gereken cevabı en yakın zamanda verecektir.” ifadelerini kullandı.
Son olarak, Trabzon ilindeki tüm ilgilileri, meslek kuruluşlarını, odaları ve STK’ları Trabzon’un hak ettiği projelerin başka illere kaydırılmaması için dayanışmaya ve ses yükseltmeye çağırdı. “Trabzon halkı, şehrin hak ettiği değeri görmesi ve vizyonsuz politikaların durdurulması için sesini yükseltmelidir.” diyerek açıklamasını sonlandırdı.