Kültür Sanat

TRABZON ÜNİVERSİTESİ AKADEMİSYENLERİ TÜRK HALK MÜZİĞİ KONSERİ İLE MEST ETTİ

Fatih Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğr. Gör. Köksal Ayşan yönetiminde icra edilen konserin korosunda Trabzon Üniversitesi'nin farklı fakültelerinde görev yapan akademisyenler yer aldı. Program sunuculuğunu ise Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Arş. Gör.  Aybüke Baştürk yaptı.

Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi'nde gerçekleşen ve katılımın çok yüksek olduğu konsere, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, eşi Hanımefendi Kadriye Âşıkkutlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Karal, Prof. Dr. Atilla Çimer, fakülte dekanları, akademik, idari personel, öğrenciler ile müzikseverler katıldı.

Müzik dinletisi sonunda koro Şefi Öğr. Gör. Köksal Ayşan’a çiçek takdim eden Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, Türk Halk Müziği konserini çok beğendiğini dile getirerek tekrarını istedi. Âşıkkutlu, yaptığı konuşmada: “Ben gönül sazımın tellerinin titrediğini hissetim. Bu organizasyonu gerçekleştiren başta koro şefimiz Köksal Ayşan hocamız olmak üzere saz ve söz ekibiyle tüm icra heyetine, organizasyonda emeği geçen herkese gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. Çok güzel bir müzik ziyafeti sundular.  Üniversitemizin öğretim üyeleri ve çalışanlarından oluşan bu heyet bizi onurlandırdı. Biz kendimizi, 2018 yılında kurulmuş bir üniversite olarak görmüyoruz. Çünkü mazimiz yarım asrı geçen bir zamana dayanıyor. Bundan dolayı da mutluyuz, gurur duyuyoruz. Nitekim bunun somut örneği olarak sahnedeki bu saygıdeğer heyete büyük bir alkış rica ediyorum. Gönüllerine, ağızlarına ve emeklerine sağlık.” dedi.

Konserin birinci bölümünde koro tarafından Erzurum yöresine ait Suat Işıklı / Raci Alkır derlemesi "Tutam Yar Elinden”; Denizli / Acıpayam yöresine ait Veli Acımaz derlemesi "Tepsi de Tepsi Fındıklar"; Erzincan yöresine ait Ali Haydar Çiçek derlemesi "Gurbet Elde Bir Hal Geldi Başıma"; Ankara yöresine ait Rasim Gözübüyük derlemesi "Keziban'ın Alt Odası Sekili"; Sivas yöresine ait Aşık Veysel Şatıroğlu derlemesi "Bu Dünyayı Kuran Mimar"; Tokat /Zile yöresine ait Sadık Doğanay derlemesi "El Vurup Yaremi İncitme Tabip"; Niğde/Aksaray yöresine ait Ahmet Gürses derlemesi "Aziziye Aziziye"; Ardahan / Göle yöresine ait Ferman Baba derlemesi "Durnam" eserleri icra edildi. Solo tarafından ise Aşık Ali Sultan’dan alınan Sivas Yıldızeli’ne ait türküyü Ferdi Sakallıoğlu; Sivas Divriği yöresine ait Mehmet Yüzgeç derlemesi “Akşam Olur Karanlığa Kalırsın” adlı türküyü Taner Altun seslendirirken Artvin Hopa yöresine ait Kazım Koyuncu’dan alınan “Hey Gidi Karadeniz” ve Resul Dindar’dan alınan “Karşıya Çifte Çamlar”, adlı türküler ise Zümrüt Şen tarafından seslendirildi.

Konserin ikinci bölümünde koro tarafından Kütahya yöresine ait Hisarlı Ahmet’ten alınan “A İstanbul Sen Bir Han Mısın”; Kars yöresine ait Hüseyin Muratoğlu’ndan alınan “Bayram Gelip Elime Elimize”; Erzincan yöresine ait Turan Engin’den alınan “Vardım Hint Eline; Kırşehir yöresine ait Neşet Ertaş’tan alınan “Bağışla Sevdiğim Hakkın Seversen”; İzmir yöresine ait Mustafa İpek’ten alınan “İskender Boğazı Dardır Geçilmez” eserleri müzikseverler tarafından ilgiyle dinlendi. Solo olarak da Sivas Kangal yöresinden Muhlis Akarsu’dan alınan “Dağlar Seni Delik Delik Delerim” adlı türküyü Mustafa Ürey; Erzincan yöresinden Aşık Beyhani’den alınan “Yolumuz Gurbete Düştü” adlı türküyü Gürhan Bebek; Görele yöresinden Sırrı Öztürk’ten alınan Derenin Kıyıları adlı türküyü Tamer Civil;  Orta Anadolu yöresine ait Selahattin Çelikses’ten alınan “Çaya İner Ağlarım” adlı türküyü perküsyon sanatçısı Sabutay Çakmakoğlu; Hatay yöresine ait Emel Akçay/Halide Alkan’dan alınan Şu Karşıki Dağda Kar Var Duman Yok” adlı türküyü Erman Öncü; Kırşehir yöresinden Bozkırın tezenesi Neşet Ertaş’tan alınan “Hasret Düştü Gönlüme” adlı türküyü ise Özlem Aydın seslendirdi.

Fatih Eğitim Fakültesi Öğr. Gör. Şef Köksal Ayşan’ın büyük bir ustalık ve titizlikle adeta nakış gibi işleyerek yönettiği koro ve sazlar uyumları ile göz doldururken konseri izlemeye gelen türkü dostları da muhteşem bir ziyafete tanık oldu. Birbirinden güzel türküler seslendiren korist ve solistler, göz alıcı performansları ile dakikalarca ayakta alkışlandı.

Programın sonunda gecenin mimarı koro şefi Öğr. Gör. Köksal Ayşan’a Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, gecenin fikir babalığını yapan Fatih Eğitim Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Taner Altun’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Çimer ve program sunucusu Arş. Gör. Aybüke Baştürk’e de Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Karal tarafından çiçek takdim edildi.