İl Müdür Yardımcıları, Şube ve İlçe Müdürleri, birlikler, tarımla ilgili sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, çiftçiler ve teknik personeller katıldı.
Toplantıda Türkiye'de hayvancılığın geliştirilmesi, sürdürülebilirliğin sağlanması, yerli üretimin teşvik edilmesi ve üretimin planlamasına katkı sağlanması amacıyla hazırlanan yeni destekleme modeli ve verilecek destekler hakkında Hayvancılık Genel Müdürlüğü İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Fatih Ersoy tarafından sunum yapıldı.
Ersoy, 2024-2026 dönemini kapsayan hayvancılıkta yeni destekleme programı ile belirlenen kriterleri yerine getiren işletmelere ilave destekler sağlanacağını, bu sayede üretimde verim ve kalitenin artırılmasına olanak tanınacağı belirtti.
Yeni dönemde Hayvancılık Desteklemelerinin uygulanmaya başlamasıyla birlikte Ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması, hayvancılık politikalarının yürütülmesinde etkinliğin arttırılması, üretim planlamasına katkı sağlanması, yerli üretimin teşvik edilmesi, üretimde verimlilik ve kalitenin artırılması, yerli hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi, kayıtların güncel tutulması, hayvan hastalıklarıyla mücadele ve sağlıklı hayvansal üretim için yetiştiricilerin desteklenmesinin amaçlandığı vurgulandı.
Bu yeni modelde aile işletmelerinin desteklenmesi ile köye dönüşün hızlandırılması amaçlanmakta olup aile işletmesi büyükbaşta 21 adetten az, küçükbaşta 101 adetten az hayvan varlığı olan işletmeler olarak tanımlanmaktadır. İlimizde tarımsal işletmelerimizin % 92’si bu tanıma girmekte olması dolayısıyla Trabzon İlimizde bulunan yetiştiricilerimiz hayvancılık desteklemelerinde büyük avantaj elde ettiği müjde olarak açıklandı.
Buzağı/malakta temel destek 1000 TL olup aile işletmelerinde doğan buzağı ve malaklara temel destek miktarı kadar ilave destek verilir. Ayrıca hastalıktan ari olarak tespit edilen işletmelerde doğan dişi buzağı/malaklara temel desteğin 4 katı yani 4000 TL ilave destek verileceği belirtilirken buradaki esas amacın damızlık üretimini ve dişi sperma kullanımının yaygınlaştırılmak istendiği hususu vurgulandı.
Toplantıda önemle vurgulanan ari işletmeler, küçük aile işletmeleri ile Kadın/Genç Üreticilere ilk defa pozitif ayrımcılık yapılarak Trabzon İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sn. Yusuf AKSOY ve S.S Tonya ve Tüm Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Üyesi Av. Cengizhan CORA konuşmalarının başında Tarım ve Orman Bakanımız Sn. İbrahim YUMAKLI'nın küçük aile işletmeleri ile kadın/genç üreticilere vermiş olduğu ilave desteklerden dolayı teşekkür ettiler.
Trabzonlu Küçük Aile İşletmeleri İki Kat Devlet Desteği Alacak
İl Müdürümüz Sn. İsa KAPLAN ise küçük aile işletmelerinin Doğu Karadeniz'de %92lik oranla özelliklede Trabzon'da Hayvancılık desteklemelerinde çok büyük avantaj elde ettiğini belirtti.
Sunumun ardından Daire Başkanı Fatih Ersoy ve İl Müdürü İsa KAPLAN tarafından sektörle ilgili bazı hususlar hakkında STK ve üreticilerden gelen sorular cevaplandı.
Toplantının ardından, Daire Başkanı Fatih Ersoy ilimizde hayvancılık sektörüyle uğraşan üreticilerimize ziyaretler kapsamında Akçaabat İlçemizde faaliyet gösteren bir hayvancılık işletmesini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Haber Fotoğraf:Meryem Akgün