"HAFİF RAYLI SİSTEM İLE ŞEHRİMİZİ BULUŞTURACAĞIZ" "HAFİF RAYLI SİSTEM İLE ŞEHRİMİZİ BULUŞTURACAĞIZ"

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında madencilerin sorunlarına dikkat çekti. Suiçmez, "Maden kazaları kader değil, ihmaldir!" diyerek yetkilileri göreve çağırdı.

Suiçmez, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bugün, sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan Fernas Madencilik işçilerinin, Çayırhan Termik Santrali maden sahalarının özelleştirme kararına karşı kendilerini madene kapatarak eylem başlatan 500 madencimizin, İliç’te hayatını kaybeden 9 madencimizin, Amasra Faciası'nda hayatını kaybeden 42 madencimizin, tedbirsizlik nedeniyle Soma'da hayatını kaybeden 301 madencimizin; depremlerde, afetlerde halkın can güvenliği için koşan, maden facialarının bir daha yaşanmaması için önlemlerin alınmasını talep eden ve kendi hayatları için direnen madencilerimizin günüdür."

"Riskler En Aza İndirilebilir"

Madencilikteki risklerin bilim ve teknolojiyle en aza indirilebileceğini vurgulayan Suiçmez, "Türkiye'de yaşanan iş kazalarının önemli bir bölümü madencilik sektöründe gerçekleşmektedir. Hem iş kazası geçiren sigortalı sayısı, hem iş kazası sonucu ölüm oranları, hem de meslek hastalığı vakaları açısından kömür ve linyit çıkartılması faaliyetleri önemli bir paya sahiptir" dedi.

"Devletin En Temel Görevi Yaşam Hakkını Korumaktır"

Suiçmez, devletin vatandaşlarının yaşam hakkını korumakla yükümlü olduğunu belirterek, "Uluslararası ve ulusal mevzuatlar bu konuda devlete açık sorumluluklar yüklemektedir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. maddesinde 'Herkesin yaşam hakkı yasayla korunur' denilmektedir. Anayasa'mızın 17. maddesi ise 'Herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir' diyerek yaşam hakkını güvence altına almaktadır" ifadelerini kullandı.

"Yetkililer Somut Adımlar Atmalıdır"

"Maden kazaları kader değil, ihmaldir!" diyen Suiçmez, sözlerine şöyle devam etti:

"Madencilik sektöründe yaşanan kazaların temel nedenleri bilinen ve önlenebilir konulardır. Nitekim, Avrupa’daki birçok ülkede maden kazaları ve bundan kaynaklı ölümler ortadan kaldırılmıştır. Bu nedenle, iş güvenliği standartlarını yükseltmek, denetimleri artırmak ve eğitimlerle farkındalık yaratmak devletin temel öncelikleri arasında olmalıdır. Yaşanan kayıpları 'kader' veya 'fıtrat' anlayışıyla açıklamak yerine, bilimsel ve teknik yöntemler uygulanmalı, gerekli önlemler alınmalıdır."

Suiçmez, iktidarın madencilerin yaşam haklarını koruma ve insan onuruna yakışır çalışma koşulları sağlama konusundaki eksikliklerini kabul ederek somut adımlar atması gerektiğini belirtti.

"Madencilerimizin Hakkının Savunucusu Olacağız"

Suiçmez, "Bu vesileyle, hayatını kaybeden madencilerimizi saygı ve rahmet ile anıyor, Cumhuriyet Halk Partisi olarak madencilerimizin hakkının savunucusu olacağımızı bir kez daha vurguluyor, tüm madencilerimizi Dünya Madenciler Günü'nde daha güvenli ve adil bir gelecek umuduyla selamlıyorum" diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Editör: Köksal Ustaoğlu