“İŞSİZLİK TRABZONLU GENÇLERİ YARALADI”

Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar ve maliyetlerin artması, ciddi işsizlik problemi ortaya çıkmasına neden oldu. Özellikle yeni istihdam alanlarının oluşturulmasındaki çalışmaların kısıtlı kalması bu sorunu daha büyüttü. TÜİK açıklamış olduğu son rakamlarda işsizlik oranının %9,2 olduğunu belirtti. Alternatif işsizlik hesaplaması yapan kuruluşlar ise bu oranın %21’in üzerinde olduğunu ifade etti. İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın da, Türkiye ve Trabzon’daki işsizlik problemi ile alakalı TBMM’ye bir soru önergesi verdi. Aydın’ın verdiği soru önergesinde, Trabzon'da yaşanan işsizlik ve yeni istihdam alanlarının oluşturulmasına yönelik çalışmaların yapılıp, gerekli tedbirlerin alınması maksadıyla TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını teklif etti.

“İŞSİZLİK PSİKOLOJİK TRAVMAYA NEDEN OLUYOR”

Araştırma önergesi hakkında konuşan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, TÜİK’in açıkladığı rakamların iyimser olduğunu ve işsiz bireylerin psikolojik travmalar geçirdiğini ifade ederek,

“TÜİK tarafından 2023 yılının 3. çeyreğinde işsizlik oranı %9,2 açıklanmıştır. Bu oran mevsimlik çalışanlar hesaba katılmadan düzenlenmiştir. Yine TÜİK verilerine göre geçtiğimiz yılın işsizlik oranı %10,4 olarak açıklanmıştır. İşsizlik oranı erkeklerde %8.9 iken kadınlarda ise% 13,4 olarak hesaplanmıştır.  Trabzon özeline baktığımızda, 2023 yılı Ocak-Haziran ayları arası İş-Kur'a kayıtlı işsizlerin sayısı toplam 31.427 kişi olarak hesaplanmıştır. Bunlardan 14.491 'ini erkekler, 16.936'sını kadınlar oluşturmaktadır. Bunun yanında kayıtlı olmayan, yani daha iyi şartlarda iş arayanlar, emeklilerden iş arayanlar ve belli bir işyerinde çalışmak isteyenlerin sayısı belirtilmemiştir.  TÜİK iyimser oranlar açıklarken kamuoyunda bazı bağımsız anket şirketleri geniş tanımlı işsizlik oranını %21.8 olarak açıklamaktadır. Türkiye'de neredeyse her evde yakından hissedilen ve işsiz bireylerin psikolojik travmalar geçirdiği bir gerçektir. Bunun yanında resmi işsizlerin %88 .1 oranındaki kısmı işsizlik ödeneği de alamamaktadır. “ şeklinde konuştu.

“TRABZON’DA DA DURUM FARKLI DEĞİL”

Trabzon’daki gençlerin işsizlik yüzünden yaşadıkları problemlere değinen Yavuz Aydın,

“Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ili konumunda olan Trabzon Şehri'nde ise Türkiye geneline göre durum pekte farklı değildir. Turizm sezonunun başlamasıyla geçici olarak iş bulma imkanı sağlayan vatandaşlarımıza, maalesef somut ve kalıcı çözümler üretilmemiştir. Bunun yanında ülke ekonomisinde giden kötü gidişat ve artan hayat pahalılığı işsiz vatandaşlarımızı bir kıskacın içine almıştır. Trabzon'da ciddi bir iş alanı bulunmadığından; işsizlik, hayat pahalılığı, gelecek kaygısı ve umutsuzluk bölgede yaşayan vatandaşlarımızı olumsuz olarak etkilemektedir. Trabzon'da yaşayan gençler, işsizlik konusunda en çok yarayı alan kesimdir. Bugün neredeyse her cadde başında bulunan kahvehaneler tıklım tıklım olmuş durumda, ülkemizin geleceği için çalışması gereken gençlerimiz zamanını boşa harcamaktadır. Bu durumun hiç şüphesiz en büyük sorumlusu hükümettir.” ifadelerini kullandı.

“DOĞANIN KATLEDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ” “DOĞANIN KATLEDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

“TRABZON YATIRIMDA GERİ PLANDA BIRAKILDI”

Son olarak Trabzon’da yapılması gereken yatırımların geri planda kaldığını vurgulayan Yavuz Aydın,

“Trabzon'da yatırım yapılması konusu geri planda bırakılmış, şehrin insanları adeta büyükşehirlere göçe zorlanmıştır. AK Parti hükümetinin ekonomi yönetimindeki hataları ile artan işsizlik oranı arasında doğrudan ilişki vardır. Bu sebeple sadece Trabzon özelinde değil, ülkenin kanayan yarası haline gelmiş işsizlik sorunu için acil çözüm önerileri geliştirmek en önemli konudur.  Trabzon'da yaşanan işsizlik ve yeni istihdam alanlarının oluşturulmasına yönelik çalışmaların yapılıp, gerekli tedbirlerin alınması maksadıyla TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.” dedi.

Editör: Köksal Ustaoğlu