“VATAN İÇİN ŞEHİT DÜŞEN GÖNÜLLÜ KAHRAMANLAR ANILDI” “VATAN İÇİN ŞEHİT DÜŞEN GÖNÜLLÜ KAHRAMANLAR ANILDI”

“İlçemizde en önemli gelir kaynakların olan fındıkta entegre mücadele kapsamında  Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir     ve  Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü  Ziraat Mühendisleri Ercan Çolak ve Ali Ocak beyler  saha çalışmalarında bulunuyor.  Fındıkta dalkıran zararlısı tespiti için başvuruda bulunan üreticilerimizin   arazi ziyaretleri yapılıp feromon tuzak kurulumları yapılıyor. Bu tuzaklar takip edilip belirli bir zararlı yoğunluğu gözlemlendiğinde  tavsiye ettiğimiz kimyasal ilaçlar ile ilaçlamaya başlanması gerektiği üreticilerimize anlatılıyor.

Yine fındıkta ve tüm sebze ve meyvelerde zarar oluşturacak kahverengi kokarca tespiti de yapılmış olup önerdiğimiz ilaçların tavsiye edilen doz ve zamanda uygulanması önemlidir.  Tavsiye ettiğimiz ilaçlar kahverengi kokarca, yeşil kokarca , dalkıran zararlısı ve fındık kurduna etkili olan  (AMPLİGO 150 ZC etken maddesi  100 g/l Chlorantraniliprole + 50 g/l Lambda-cyhalothrin) ilaçlardır. Böcek çıkışları görülen bahçelerde hemen,  diğer bahçelerde de  mayısın ilk haftası ilaçlamaya başlanmalı ve 14-15 gün sonra ikinci bir ilaçlama daha yapılmalıdır.  Bu ilaçlama ile birlikte  içinde bor, çinko, demir, bakır gibi iz element içeren yaprak gübreleri  ve külleme ilaçları karıştırılarak uygulanabilir.

Yapılan arazi kontrollerinde kozalak akarı zararı da gözlemlenmiş olup , kozalak akarı görülen bahçelerde SUPRAKAL (Kalsiyum Polisülfür) ile zaman kaybetmeden ilaçlama yapılmalıdır ve bu ilaç tek başına kullanılmalıdır. Diğer ilaçlarla karıştırılmaz.  Detaylı bilgi almak için Akçaabat Ziraat Odası ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvuru yapabilirler” dedi.

Editör: Köksal Ustaoğlu