Ekonomi

FINDIK İHRACATINDA TRABZON LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

İlk 3 aylık dönemde Trabzon’dan yapılan fındık ihracatında miktarda yüzde 16 oranında düşüş yaşanmasına karşın, elde edilen döviz girdisinde ise yüzde 11 oranında artış yaşanmıştır. Yılın ilk 3 aylık döneminde ise ülkemiz genelinden 71.476 ton karşılığı 454 milyon 957 bin 563 dolar fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir. Yapılan ihracatta ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 20, değer tutarda ise yüzde 8 oranında düşüş yaşanmıştır.

2023 yılının ilk 3 ayında da fındık ihracatının lideri Trabzon olmuş ve toplam fındık ihracatının yüzde 41 ini tek başına Trabzon gerçekleştirmiştir.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamülleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav; 2023 yılı ilk 3 ayında Trabzon’dan 44 ülkeye fındık ihraç edildiğini ve en çok ihracat yapılan ülkelerin de sırasıyla İtalya, Polonya ve Almanya olduğunu belirtti. Sezon olarak Türkiye geneli yapılan toplam fındık ihracatına da değinen Cirav; 1 Eylül 2022 tarihinde başlayan 2022-2023 yılı fındık ihraç sezonunun 7 aylık döneminde ülkemizden 247.441 ton karşılığı fındık ihraç edildiğini ve karşılığında da 1 milyar 471 milyon 853 bin 122 dolar döviz girdisi sağlandığını ifade etti. 7 aylık fındık ihraç sezonunda Trabzon ilinden de 72.953 ton karşılığı 438 milyon 918 bin 863 dolar fındık ihraç edildiğine de değinen Cirav, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere geleneksel ihraç pazarlarının birçoğunda yaşanmakta olan enflasyonun baskılaması sonucu talepte yaşanan daralma nedeniyle fındık ihracatının da kısmi olarak düştüğünü ancak, piyasalardaki hızlı toparlanmaya bağlı olarak sezon sonuna doğru düşüş trendinin yavaşlayacağını öngördüklerini belirtti.

Tabiatın canlanmaya başladığı bahar sezonunda havaların iyi gitmesi ve sonraki aylarda da yağmurların bol olması ile gelecek sezonun çok verimli bir sezon olmasını umduklarını ifade eden Cirav; üreticilerimizin de fındık bahçelerindeki bakıma özen göstererek ürün verim ve kalitesini artırıcı çalışmalara önem vermeleri, fındık veriminde sürdürülebilirliğin artırılması ve gelirin artmasına çok önemli katkı sağlayacaktır şeklinde konuştu.

Fındık üretim ve ihracatımızda geleneksel üstünlüğümüzü koruyabilmek açısından, birim başına verimin arttırılmasının çok önemli olduğuna da değinen DKİB Fındık ve Mamülleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet CİRAV; ülkemizde destekleme politikalarıyla üreticinin daha kaliteli ve birim başına verimi artıracak üretime teşvik edilmesi gerektiğini ifade ederek, bunun için Tarım ve Orman Bakanlığının destekleme politikalarının bu minvalde ivedilikle oluşturulması gerektiğini, fındıkta sürdürülebilirliğin sağlanmasının büyük aciliyet arz ettiğini belirtti.

Sayın Cirav; son dönemde ihraç maliyetlerinde yaşanan artış yanında, yurtdışı piyasalardaki durgunluğun yol açtığı talep daralmaları nedeniyle de ihracatçının finansmana erişimde sıkıntı yaşadığını ifade ederek, bunun için ihracatçıya en uygun şartlardan kredi imkanı sunan Eximbank’ın orta ve uzun vadeli kredilerin limitlerinin artırılması ve kredi imkanlarının genişletilmesi gerektiğini vurguladı.

DOĞU KARADENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ