“Değerli Üreticilerimiz; hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı Aronya meyvelerinde erken renk oluşumları meydana gelmektedir. Meyvelerdeki koyu renk oluşumları onun hasada geldiği anlamına gelmiyor. Bahçedeki meyvelerin %90’ı koyu renk olup aynı zamanda meyve saplarının da koyulaşıp kahverengine bürünmesi gerekir. Tabii bu kriterler de meyve kalitesi ve hasat zamanı için yeterli değildir. En uygun metod refraktometre ile Brix değerlerine bakılması gerekir. Hasadı gelen meyvede bu Brix değeri 18-22 aralığında olması gerekir. Bu Brix değerlerine bakılmadan ürünün şu ya da bu gün hasat edilebilir denmesi çok zordur. Meyveyi değerli kılan içindeki antosiyanin ve antioksidan gibi maddelerin en yarayışlı olması için bu olgunlaşma değerleri önemlidir.
Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir’inde içinde olduğu , Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Akçaabat Belediyesinin oluşturduğu bir komisyon tarafından arazi kontrolleri yapılmakta olup, hasadın kontrollerde yapılan brix ölçüm sonuçları dikkate alınarak yapılması, üreticilerimiz için önemlidir. Yapılan örnekleme ölçümlerde şu ana kadar brix değerleri 11-16 brix olarak ölçülmüş olup arazide ölçümler devam etmektedir. Hasat yapılabilmesi için bu değerin en az 18 brix ve üzeri değerde olması gerekir. Hasat olgunluğuna kadar ürünlerinizi sulamayı ihmal etmeyin. Toprak nem durumuna göre günün serin saatlerinde sulama yapın.
Bahçesinde ürünün erken hasada geldiğini düşünen üreticilerimiz varsa arazinin belirli yerlerinden aronya meyvesi alıp Akçaabat Belediyesinin Akçahasat tesislerinde Brix değerlerine baktırabilirler.
Ayrıca ekteki fotoğraftaki gibi meyve koyu renk ancak meyve sapları yeşildir. Yani bu fotoğraftaki ürün hasata gelmemiştir, meyve saplarının da koyu renk olması gerekir. Üreticilerimiz erken hasattan uzak durmalıdırlar .
Bu hasat sezonunda üreticilerimize bol bereketli ürünler dilerim” dedi.