ÇOCUKLARDA DEPREMİN ETKİLERİ

Depremin çocuklar üzerinde travmatik bir etki bırakmaması için afetin yaşandığı dönemin sağlıklı bir şekilde geçirilmesi oldukça önemlidir. Bu dönemde ebeveynler çocuğa doğru rol model olmalı ve doğru yaklaşmalıdır. Dikkat edilmesi gereken noktaları 5 başlıkta topladım.

1.       Travmatik görüntülerden uzak kalmasını sağlayın.

Çocuğunuzun yanında depremle ilgi konuşmaktan, deprem fotoğrafları ve videolarını açmaktan olabildiğince kaçının. Çocuklar yetişkinlerin cümlelerinden ve tepkilerinden büyük anlamlar çıkarıp panik ve korku hissine kapılabilir.

Aynı zamanda bu dönemde çocuklardaki/ergenlerdeki telefon/tablet ve sosyal medya kullanımına dikkat etmek gerekir. Depremle ilgili paylaşımlara ve görüntülere çok sık maruz kalmamalıdır. Burada amaçlanmak  istenen şey, depremi yok saymak veya üstünü kapatmak değil, çocukta bırakabileceği etkiyi en aza indirgemektir.

2.       Sorularını yanıtlayın.

Çocuklar için, alışılmadık ve beklenmedik durumlar merak oluşturur. “Neden böyle şeyler oluyor?”, “Böyle kötü şeyler her zaman olacak mı?”, “Bizim de evimiz yıkılacak mı?”, “Oradaki çocuklar annesi/babası olmadan ne yapacak?”, “Onlar dışarıda soğukta mı kaldı/ aç mı kaldılar?” gibi depremle ilgili birçok soru sorarlar ve ne olduğunu öğrenmek isterler. Ebeveynler çocuklarının depremle ilgili sorularını sade, onun gelişim dönemine uygun ve anlayabileceği bir şekilde yanıtlamalıdır. Çocuğun sormadığı şeyleri de açıklamak ya da gereksiz ayrıntı vermemeye dikkat edilmeli, panik ve dehşet verici korkutucu sözcüklerden kaçınılmalıdır.

Depremin ne olduğu, bir oyun kurup oyun üzerinden ya da çeşitli metaforik hikayeler üzerinden açıklanabilir. Oyun ve oyuncaklar çocuğun otokontrol ve özgüven becerilerini geliştirebildiği, duygularını paylaşabildiği ve iyileştiği bir alandır.

3.       Duygularını paylaşın ve güvende hissettirin.

Bu dönemde sıklıkla çocuklarda korku, ölüme, sevdiklerini kaybetmeye, geleceğe dair bir kaygı gözlenebilir. Ebeveynler çocuklarının bu duygularını paylaşabilmesi için ona alan tanımalıdır. Duygular üzerine konuşmalı ve yansıtmalıdır. Özellikle fiziksel temas kurmak ve onu güvende hissettirmek oldukça önemli. “Birçok kişi birbirine yardım ediyor ve birlikte bu durumun üstesinden geleceğiz, atlatacağız.” şeklinde bir yaklaşımda olarak umut aşılamalısınız.

4.       Günlük rutinleri devam ettirin.

Ev içindeki tek gündemin deprem olması günlük yaşam rutinlerine olan motivasyonu azaltabilir. Bu durum karamsarlık, mutsuzluk, umutsuzluk gibi çeşitli olumsuz duyguların ortaya çıkmasına neden olabilir. Çocuklarda dengenin bozulmaması ve bir adaptasyon zorluğu yaşamamak için günlük işleyiş devam etmelidir.

5.       Birlikte deprem mağdurları için bir şeyler yapın.

Eğer isterse çocuğunuzla birlikte deprem mağdurları için yardımlarda bulunabilirsiniz. Oradaki akranları için kıyafet ya da kırtasiye malzemeleri alabilir, onlara bir mektup yazabilir, bir resim çizebilir ve bunları birlikte yollayabilirsiniz. Bu durum onun yardım edebilme arzusunu dolduracak, onu iyi hissettirecektir.

PSİKOLOG ECE SOLMAZ

İletişim Bilgileri

Adres: Cumhuriyet Mahallesi, Kasım Sokak, Kat2, Daire4, Ortahisar/Trabzon

Asrın Psikoloji Danışmanlık merkezi

Telefon: 0554 158 7561

Sosyal Medya: İnstagram: @psk.ecesolmaz