ÇOCUK GELİŞİMİNDE OYUNUN ÖNEMİ

Genel tanımıyla oyun; belli bir amaca yönelik olan ya da olmayan, kurallı ya da kuralsız gerçekleştirilebilen fakat her durumda çocuğun isteyerek ve hoşlanarak yer aldığı etkin bir öğrenme sürecidir. Çocuklar doğaları gereği oyun oynar, oyun ve oyuncaklar aracılığıyla kendi dünyasını ifade eder.

Oyun çocuklar için gerçekliğe geçişte bir araçtır ve dolayısıyla gerçek hayata karşı pek çok beceriyi kazanmasına yardımcı olur. Çocuklar kurdukları oyunlarda birçok farklı role bürünürler. Anne, baba, öğretmen, doktor, polis, hasta, müşteri... Bu rolleri deneyimleyerek yetişkin hayatına hazırlık yaparlar. Böylelikle sosyalleşme ve toplumsallaşma becerilerini kazanırlar.

Oyun çocuklar için, dil, zihinsel, sosyal, duygusal ve motor becerilerini geliştirebilecekleri önemli bir fırsattır. Hayal kurma, problem çözme, işbirliği, sorumluluk, Kendini ifade edebilme, dili etkili bir biçimde kullanma, anlamlandırma ve yorumlama becerisi, ince ve kaba motor gelişimi, koordinasyon gibi birçok kazanım sağlar.

Çocuklar oyun içerisinde öfke, mutluluk, üzüntü, heyecan gibi duyguları açıkça yaşayabilir. Duygusunun farkına varma, tanımlayabilme ve sağlıklı şekilde düzenlemeyi öğrenir.

Çocukların oyun oyunlarında ebeveynlerin rolü büyüktür. Ebeveynlerin çocuğun oyunu için belirli bir vakit ayırması ve ayrılan bu vakitte ilgiyle oyuna dahil olmaları gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise oyuncak seçimidir. Çocuğun hayal dünyasını ve yaratıcılığını geliştirecek, düşünme becerilerini artıracak, gelişimine katkıda bulunacak oyuncaklar seçilmelidir.

“Oyun çocuğun dili, oyuncaklar ise kelimeleridir.” -Garry Landreth.

PSİKOLOG ECE SOLMAZ

İletişim Bilgileri

Adres: Cumhuriyet mahallesi, kasım sokak, no4, kat2, daire4 Ortahisar/Trabzon

Asrın Psikoloji Danışmanlık Merkezi

Telefon: 0554 158 7561

Sosyal Medya: İnstagram: @psk.ecesolmaz