Sanatçılarla tanışma fırsatı buldum ve çocuklarım etkinliklere dahil oldular. Güney Koreli Profesör Clemens Beumgkun Sou festivale davet edilen sanatçılardan biriydi. Akçaabat Belediyesi Sanat Atölyesi’nde tanıştığım Profesör Sou ile sohbet ettim ve sanat faaliyetleri hakkında konuştum. Sanatçıları atölyede sanatlarını icra ederken gözlemlemek ve çocukları sanatçılarla bir araya getirmek çok değerliydi. Profesör Sou ile yaptığım konuşmalardan önemli gördüğüm hususları onun iznini alarak paylaşmak istiyorum.

Profesör Sou resim sanatçısı, mimar, tasarımcı ve bir akademisyen. Kendi deyimiyle, 7 yaşından itibaren çizim yapmaya başlamış. Dünya Üniversiteler sıralamasında ağırlığı bulunan Güney Kore Ulusal Devlet Üniversitesi’nde resim ve sanat eğitimi almış. Viyana Devlet Sanat Üniversitesi’nde tasarım ve mimarlık alanında doktora ve doktora sonrası araştırmalar gerçekleştirmiş. Kendi adıyla bilinen “Clemens Tekniği” ni geliştirmiş ve dünyaya tanıtmış. Incheon Uluslararası Havaalanı’ nın mimari tasarımını uluslararası bir şirket bünyesinde gerçekleştirmiş. Sayısız öğrenci ve sanatçı yetiştirmiş. Pek çok sergi düzenlemiş, uluslararası etkinliklere katılmış ve bilimsel araştırmalar yayınlamış. Güney Kore Ulusal Devlet Üniversitesi’nden 2010 yılında emekli olmuş.

Viyana ve oradaki sanat anlayışından çok etkilendiği için, her yaz tatilini ailesi ile Viyana’da geçirmiş. Hatta Akçaabat’taki etkinliğe katıldıktan sonra yaz rutini olan Viyana ziyaretini gerçekleştirmiş.  Diyor ki, Akçaabat’taki 11. etkinlik onun uluslararası alanda katıldığı 191. faaliyeti. 29 yılda 114 ülke gezmiş ve ilerlemiş yaşına rağmen buna devam etmiş. Ve ekliyor, çoğu insan tasarım teorisi (design theory) ile resim sanatını birleştirmeyi seviyor ve Clemens Tekniği de buradan doğmuş. Dünyada ünlü koleksiyonlarda bu tasarım teorisi ile pratik birlikteliği, pek çok resminin öne çıkmasını sağlamış. Yaptığımız konuşmalar sırasında Akçaabat’taki etkinliği çok beğendiğini ve gelecek yıl yapılan etkinliğe yeniden dahil olmak istediğini belirtiyor. Çünkü diyor, Akçaabat’ta yaptığım resimlerde tekniğimi sergiledim ama henüz Akçaabat’taki çocuklara tekniğimi yeterince anlatamadım. Bunun için daha çok zamana ihtiyacım var. Öğrencilerin yaratıcılık yeteneklerini geliştirmek benim işim diyor.

Güney Kore’den Akçaabat’taki bu etkinliği nereden ve nasıl buldun sorusuna, Ekrem Kutlu ve Kültür Müdürü Turhan Bektaşoğlu’nu işaret ederek, “Beni onlar buldu,” diyor. “Tekniğimi sergilemek, özellikle bunu çocuklara anlatmak ve onlarla atölye çalışması yapmak çok güzeldi. Dünyada katıldığım sayısız sergi var ama çok azında çocuklarla sanatçıların buluşturulduğunu, bunun çok iyi bir fikir olduğunu belirtiyor. Çünkü diyor, dünyanın saygın tasarım ve resim dergileri ve bilim camiası, çocukların erken yaşta sanatla tanıştırılması gerektiğinin önemini vurguluyor. Çocuklar sanata erken yaşta ilgi duymaya başlarsa, yaratıcılıklarını geliştirme ve dünyayı farklı bir perspektiften görme fırsatları olur. Sanat, sadece bir ifade aracı değil, aynı zamanda düşünme ve problem çözme becerilerini de güçlendiren bir araçtır. Bu nedenle, sanatçıların çocuklarla böyle bir etkinlikte yaz tatilinde atölye çalışmalarında bir araya gelmesi çok iyi bir fikir. Çocuklar ileride hangi mesleği seçerlerse seçsinler burada elde edecekleri yetenekleri kullanacaklardır.

“SÜRMENE’DE BULUŞTU” “SÜRMENE’DE BULUŞTU”

2009’dan beri Uluslararası Sanat Sempozyumu’na katılıyorum sadece burada her bir sanatçı için ayrı bir afiş tasarlandığını gördüm. Bu benim için gerçekten gurur vericiydi diyor.  Diğer yerlerde, büyük bayraklarda tüm sanatçıların isimleri veya fotoğrafları bulunur diye ekliyor. Ve her sanatçının yapmak istediği konu kendisine bırakıldı, diğer etkinliklerde sanatçıların aynı konuyu çalışmaları istenir. Bu nedenle Akçaabat’taki etkinlik çok hoşuma gitti diye ekliyor.

Ben Prof Su nun önümüzdeki yıl düzenlenmesi muhtemel etkinliğe yeniden katılmak istediğini gördüm. Sadece dil bilen değil sanatla da ilgilenen iyi bir çevirmen eşliğinde Prof Su nun sanat ve tekniği ile ilgili düşüncelerini paylaşması için toplantılar tertip edilebilir. Zira daha önce Zonguldak Ereğli Erdemir Güzel Sanatlar Lisesi ve Konya Karatay Üniversitesi tarafından çeşitli sanat etkinliklerine konuşmacı olarak davet edilmiş.

Akçaabat Belediyesi’ne böyle bir etkinliği gerçekleştirdiği için teşekkür ediyor, şehirdeki sanatsal ve kültürel gelişimi destekleyen benzer etkinliklerin sürmesini temenni ediyorum.

Editör: Köksal Ustaoğlu