Bölgesel

Akçaabat’ta Arı Ölümlerini Önlemek Ve Bal Verimini Artırmak İçin Projelerden Biri Daha Hayata Geçirildi

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu yaptığı açıklamada, “ Bölgemizde arıcılık yapan üreticilerimizin yaşadığı sorunların önüne geçmek için çalışmalar içindeyiz. Bu kapsamda neler yapabiliriz düşüncesiyle Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü ve Akçaabat  Bal Üreticileri Birliği Başkanlığı ile istişare içindeyiz.  Özellikle polen eksikliğinden kaynaklı  arı ölümleri çok. Bunu önlemek istiyoruz. Çiçeklenme gün sayısı fazla olan farklı mevsimlerde çiçeklenme yapan bitkileri araştırdık ve bunları ilçemiz üreticilerine dağıtma kararı aldık.  Burada amacımız üreticimiz her mevsim arısını besleyebilecek poleni bulsun, başka kentlere arıları ile göç etmesin. Beslenmeden kaynaklı arı ölümlerinin önüne geçelim. Arılarımıza glukoz şurubu ya da şeker vermeyelim. Bunların hepsi ayrı bir maliyet. Ayrıca verilen şekerli ve yapay yiyecekler arıların erken yaşlanmasına neden oluyor ve arı ölümleri artıyor. Bunları önlemek ve bu ekonomik kayıpların önüne geçmek için çalışıyoruz. İlçemizde arıcılık yapan üreticilerimiz için bal ormanları oluşturmaya yönelik Sofora Japonica ( Macar Akasyası)  ağacı , Pavlonya (Paulownia) ağacı, Sumak ağacı, biberiye ve lavanta gibi bol çiçekli bitkilerin fidanlarını  ilçemizde özellikle arıcılık ile uğraşan üreticilerimizin olduğu mahallelere, yol kenarlarına , atıl bulunan alanlara ve orman vasfını yitirmiş alanlara dikilmesi  konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu dikeceğimiz fidanları belediyelerimiz park ve bahçelerde süsleme amacıyla da kullanabilir. Yol kenarlarına güzel görsellik katar. Son yıllarda turizm amaçlı gelen turist sayısında artış var. Bu bitkileri kullanarak turizm amaçlı alanlarda oluşturulabilir.  Daha önceki projemizde Akçaabat  Bal Üreticileri Birliği Başkanlığı ile birlikte  bal üreticilerimize Pavlonya (Paulownia) ağacı fidanı dağıtımı gerçekleştirmiştik. Bu yılda yaklaşık 300 üyeye,  son baharda çiçeklenen 3000 adet Sofora Japonica ( Macar Akasyası), 1000 adet Biberiye fidanı ve ilkbahar döneminde çiçeklenen 1000 adet Lavanta fidanı dağıtımı yapıldı.

Örneğin bu bitkilerden Sofora Japonica ( Macar Akasyası)  ağacı ( yalancı akasya olarak da bilinen ) Erken, normal ve geç zamanda çiçek açan çeşitleri var.  Bunlar yaklaşık olarak 30 ila 45 gün çiçekli gün sayısını meydana getiriyor ve bu süreler içerisinde de çiçeklerde bol miktarda bulunan nektardan arılar faydalanarak bal ve bal ürünlerini üretmiş oluyorlar. Her zaman yeni projelerle üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Projelerimize destek olan Trabzon Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Güven ve Trabzon Orman İşletme Müdürü Savaş Ayvaz beylere teşekkür ederim” dedi.

Akçaabat  Bal Üreticileri Birliği Başkanı İsmail ŞAR bey de yaptıkları çalışmalar hakkında  şunları aktardı. “Akçaabat ilçesinde Bal Üreticileri Birliğimize ve aynı zamanda Akçaabat’ta bal üretimi yapıp Trabzon Bal Üreticiler Birliğine kayıtlı toplam 500 üye  ve 45-50  bin civarı arı kovanı bulunmaktadır. Bizim ilçemizde yeterli miktarda arıyı besleyecek bal üretimini artıracak nektarı bol çiçekler yok. Bundan dolayı arılarımızı belirli dönemlerde çiçeği bol olan yaylalara götürmek zorunda kalıyoruz hatta il dışına Muğla, Hatay, Aydın ve Antalya gibi illere götürülmektedir. Bu arıların taşınması sırasında bir çok olumsuzluklar ile karşılaşıyoruz.  Bu hem maliyetleri artırmakta hem de arı ölümlerine neden olmaktadır. Kışa 45-50 bin kovanla giren üreticilerimiz  arılarını  polen eksikliğinden dolayı besleyememekte ve bahara ancak 15-20 bin arı kovanı ile başlayabilmektedir. Bu durumda yılda yaklaşık 20 milyon TL gibi bir kayıp söz konusu. Kışın arının beslenmesi için bir miktar balı kovanda bırakmamız gerekiyor. Zaten az miktarda oluşan balı kimse kovanda tutmak  istemiyor.  Bundan dolayı üreticilerimiz başka yollara başvuruyor. Kimisi invert  şeker şurubu  ya da başka ürünler veriyor. Bu uygulamalar arı ölümlerini artırıyor, normalde 26 gün yaşayacak arı erken yaşlanıp 13.-19. günlerde ölüyor. Üreticilerimizin kovan başına aldığı bal 10-12 kg bu da çok az bir miktar. Maliyetler yüksek. Haliyle bu durum ürün fiyatlarını da yükseltiyor. Bizler bir araştırma içine girdik ve üreticilerimize maliyetleri ve arı ölüm oranlarını düşürüp bulunduğu yerden başka yerlere gitmeye gerek kalmadan nasıl üretim yapabiliriz sorusuna cevap aramaya başladık.  Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı ve  Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile bir araya geldik.  Bol çiçek açan bitkileri ilçemize kazandırmak için çalışmalar yaptık ve dağıtımını gerçekleştirdik. Üreticilerimize hayırlı olsun.  Bu çalışmalarımızda bize yardımcı olan Trabzon Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Güven ve Trabzon Orman İşletme Müdürü Savaş Ayvaz beylere, bizlerin her daim yanında olan , desteklerini esirgemeyen Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.