Selim Cihanoğlu ziyaretinde yeni eseri olan ‘Bendir Metodu’ adlı kitabını Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim’e hediye etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Bendir Metodu adlı kitap, Akçaabat’ımız için çok değerli bir isimden çok kıymetli bir eser. İçeriği çok dolu. Gelecek nesillere miras bırakılabilecek, Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziğinin usullerini anlatan bu eser herkesin kitaplığında bulunmalı. Selim Cihanoğlu, diğer eserlerinde olduğu gibi bu eserinde de Doğu Karadeniz kültürünü tanıtarak, halk bilimine katkı sunmaya devam ediyor. Böylesine değerli bir eserin Akçaabatlı biri tarafından hazırlanması oldukça gurur verici. Akçaabatlı halkbilimci, araştırmacı-yazar Selim Cihanoğlu’na hem ziyareti için hem de kıymetli bir eseri ülkemize kazandırdığı için teşekkür ediyorum. Sanat hayatında başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.” Dedi.

‘Bendir Metodu’ Adlı Kitabın İçeriği Nedir?

“BENDİR METODU” adlı kitabı okurken, melodileri kulaklarınızla duyacak, usulleri ellerinizle vuracaksınız.

Türk Müziğinde çok sevilerek kullanılan vurmalı Bendir sazının kültürümüzdeki yerini anlatıyor. Geleneksel ve evrensel çalgılarla birlikte kullanımına katkı sağlıyor. Birlikte aynı usulü okuyup çalacak, eserlere eşlik edebilecek icracılar yetiştirilmesine yardımcı oluyor. Türk Müziği eğitimi veren akademik (Konservatuar) çevrelerde, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, derneklerde ve bireysel çalışmalarda bu sazın yaygınlaştırılması, eğitimi ezberden kurtararak daha bilinçli öğretmenlerin ve öğrencilerin yetiştirilmesine olanak sağlıyor. Kitaptaki eserlerin notalarının ve ritim eşlikli vuruşlarının, dijital ortamda barkod kullanılarak ulaşılır olması amaçlanıyor. Müzik alanına ait olan bu kitapta, akademik dilin yanında herkes tarafından anlaşılır sade bir dil kullanılmıştır.  Müziğin teorisi, Bendir sazının tanıtılması, usuller ve velveleler daha iyi anlaşılması için Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği eserleriyle anlatılmıştır. “Bendir Metodu” Bendir çalmayı seven, öğreten, öğrenen ve vurmalı sazlara ilgi duyan herkese yardımcı olmak düşüncesi içerisinde hazırlanmıştır.

Halkbilimci, Araştırmacı-Yazar ve Koleksiyoner olan Selim Cihanoğlu’nun yayınlanmış eserleri:

·         Trabzon Yöresi Giysileri El İşleri ve Kalıpları

·         Trabzon’da Oynanan Horonlar

·         Kemençe Metodu

·         Doğu Karadeniz Bölgesinde Oynanan Horonlar, Karşılamalar, Barlar ve Halaylar.

·         Filateli’de Folklor

·         Asma Davul Metodu

Editör: Köksal Ustaoğlu