Bölgesel

AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞINDAN  ÜRETİCİLERE TEMMUZ AYI İÇİN UYARI !

Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu  Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu  temmuz ayı fındık bahçelerinde yapılması gereken konular hakkında üreticilerimize uyarılarda bulunup yapılan çalışmalar ile ilgili şunları aktardı.

“Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Ziraat Yüksek Mühendisimiz ile Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendislerimiz saha çalışmaları kapsamında    üreticilerimizin bahçelerine ziyarette bulunuyorlar. Başta fındık olmak üzere aronya ve diğer bitkisel üretim yapılan alanlarda da üreticilerimize bilgilendirmede bulunuyorlar. Fındık bahçelerinde dalkıran için kurulan feromon tuzaklar kontrol ediliyor ve çıkışlar gözlemlenip üreticilerimize nasıl mücadele edileceği hakkında bilgilendirme yapılıyor.

Yine fındık için bu aylarda önemli bir uygulama da yabancı ot, bahçe altı temizliğidir. Üreticilerimiz bu ayda fındık bahçelerini yabancı otlardan temizlemeli, mümkün olduğunda ot öldürücüler(yabancı ot ilacı) yerine el ya da motorlu tırpanlar kullanılarak mekanik mücadele yapılmalıdır. Eşkin dediğimiz dip sürgünler kesilmelidir. Unutulmamalıdır ki yabancı ot mücadelesi yapılmayan ve dip sürgünü temizlenmeyen fındık bahçelerinde külleme hastalığı ve bakteriyel hastalıklar hızla yayılım gösterir. Bahçede hastalık ve zararlı kontrolü yapılıp özellikle küllemeyle mücadele edilmeli külleme ilaçlarıyla birlikte içinde bor, çinko, demir, bakır, mangan, molibden gibi iz element ve MKP, 20-20-20+me  gibi makro ve mikro element içeren yaprak gübreleri bitkiye havanın serin saatlerinde yapraktan uygulanmalıdır.  Kahverengi kokarcayla mücadelede kullanılmak için sahaya bırakılan Samuray Arılarına zarar vermemek için o mahallelerde kimyasal ilaç kullanılmamalı ancak külleme ile birlikte yaprak gübreleri kullanılabilir.

Diğer önemli bir ürünümüz, ilçemize yakın zamanda kazandırdığımız  olan aronya meyve bahçeleri  içinde bu aylarda bahçelerde yabancı ot temizliği yapılmalı. Sulamaya özen gösterilmeli. Mühendislerimizin önerileri doğrultusunda toprak tahlili sonuçlarına göre gübreleme yapılmalıdır.  MAP(0-52-34),  20-20-20 +me , %21 N (tahlil sonuçlarında %21 N verilen bahçelerde ) ve yaprak gübreleri uygulanmalıdır. Konu hakkında detaylı bilgi almak isteyen üretim aşamasında sorun yaşayan üreticilerimiz Akçaabat Ziraat Odası veya Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurabilirler” dedi.