Bölgesel

AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞINDAN ÖNEMLİ UYARI!

Mayıs Ayında Fındık Bahçelerinde Yapılacaklar İçin Önemli Uyarı!

Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu Mayıs ayında fındık bahçelerinde yapılacak işlemler konusunda üreticilere uyarılarda bulundu;

“Fındık bizim için vazgeçilmez ürünümüz yeşil altınımız. Bunun için fındık bahçelerimiz ile ilgilenmemiz gerekir.  Bakım ve besleme   konularını ihmal etmemeliyiz. Üreticilerimiz mühendislerimizin önerileri doğrultusunda toprak tahlil sonuçlarına göre gübreleme işlemlerini yapmalıdır. Yazlık gübrelemenin ilk uygulamasını mart ayı için önermiştik. Şimdi ikinci tur uygulama zamanı geldi.  Özellikle kompoze gübreler (20-12-15+2MgO +me (çotanak fertil) , Toros süper fındık, 15-15-15+çinko , 20-20-0, 25-5-10 Entec vb. ) ve (% 46 Üre, % 26 N , % 21 AS… ) azotlu gübreler,    tahlil sonuçlarında belirtilen miktarlarda fındık ocaklarına dal iz düşümlerine verilmelidir. Ayrıca bu dönemde toprak pH durumuna göre kalsiyum nitrat veya kalsiyum sülfat içeren gübreler bitki kök bölgesi dal iz düşümüne verilmelidir. Yine bu ayda önemli bir konu, tüm  bölgemizi etkisi altına alan kahverengi kokarca ile mücadele . Özellikle fındık bahçelerinde ve tüm sebze alanlarında zarar oluşturan bir böcek. Bununla iyi mücadele etmemiz gerekir.   Ayrıca bu ayda fındık kurdu ile de mücadeleye başlamak gerekiyor. Üreticilerimizi kahverengi kokarcaya karşı bilinçlendirmek ve mücadele etmek için Trabzon Ticaret Borsası ile Akçaabat Ziraat Odasının birlikte organize ettiği “İMECE” toplantılarının ilkini fındıklı mahallesinde gerçekleştirdik. Bundan dolayı Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerine çok teşekkür ediyorum.

Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel Baki, Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri Ercan Çolak ve Ali Ocak saha çalışmalarında bulunuyor. Kahverengi kokarca ve fındıkta dalkıran zararlısı tespiti için arazi ziyaretleri yapılıp feromon tuzak kurulumlarını gerçekleştiriliyor. Bu tuzaklar takip edilip belirli bir zararlı yoğunluğu gözlemlendiğinde tavsiye ettikleri kimyasal ilaçlar ile ilaçlamaya başlanması gerektiği üreticilerimize anlatılıyor. Yine fındıkta ve tüm sebze ve meyvelerde zarar oluşturacak kahverengi kokarca tespiti de yapılmış olup önerdiğimiz ilaçların tavsiye edilen doz ve zamanda uygulanması önemlidir.  Tavsiye ettiğimiz ilaçlar kahverengi kokarca, yeşil kokarca , dalkıran zararlısı ve fındık kurduna etkili olan  (AMPLİGO 150 ZC etken maddesi  100 g/l Chlorantraniliprole + 50 g/l Lambda-cyhalothrin) ilaçlardır. Böcek çıkışları görülen bahçelerde hemen ilaçlamaya başlanmalı ve 14-15 gün sonra ikinci bir ilaçlama daha yapılmalıdır.  Bu ilaçlama ile birlikte  içinde N,P,K içeren makro element ve bor, çinko, demir, bakır gibi iz element içeren yaprak gübreleri  ve külleme ile mücadelede kullanılan ruhsatlı külleme  ilaçları karıştırılarak uygulanabilir. Detaylı bilgi almak için Akçaabat Ziraat Odası ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvuru yapabilirler” dedi .