"BÜYÜKŞEHİR’DEN ÖĞRETMENLERE ÖZEL İNDİRİM" "BÜYÜKŞEHİR’DEN ÖĞRETMENLERE ÖZEL İNDİRİM"

“ Bol ve kaliteli ürün almak için fındık bahçelerinde gerekli bakım ve besleme işlerini yapmamız gerekir. Yapılan toprak analizi  sonuçlarına göre ,  mühendislerimizin önerileri doğrultusunda mart ayında gübre atamayanlar bu nisan ayında birinci uygulamayı yapmalılar. Mart ayında birinci uygulamayı yapanlar ise nisan ayında ikinci  tur gübre uygulamasına devam etmeliler.  Özellikle kompoze gübreler (20-12-15+2MgO +me (çotanak fertil) , 15-15-15+çinko , 20-20-0,  25-5-10 entec  vb. ) ve (% 46 Üre,  % 26 N , % 21 AS… ) azotlu gübreler, yanmış hayvan gübresi, pelet tavuk gübreleri   tahlil sonuçlarında belirtilen miktarlarda fındık ocaklarına dal iz düşümlerine verilebilir. Ayrıca bu dönemde toprak pH durumuna göre  kalsiyum nitrat veya  kalsiyum  sülfat içeren gübreler bitki  kök bölgesi dal iz düşümüne göre verilmelidir. Yapraklanmanın olduğu bu dönemde içinde Bor, Çinko, Demir, Bakır, Magnezyum vb. iz elementler bulunan yaprak gübreleri ile ((MAP 12-61-0), (0-52-34 MKP, 20-20-20 gibi )) karıştırılarak yapraktan sırt atomizörü  ya da diğer ilaçlama makinaları ile bitkiye verilmelidir.

Nisan ayı içinde fındık bahçelerinde külleme ,  fındık filiz güvesi , fındık gal sineği, yeşil ve kahverengi  kokarcaya karşı ilaçlama yapılmalıdır. Dalkıran zararı olan fındık bahçelerinde ergin çıkışları gözlemlemek ve zararlı ile mücadele etmek için feromon tuzak kurma çalışmaları da yapılmalıdır.

Yine bu ay içerisinde ilçemizde fındık bahçelerinde  önemli bir  sorun oluşturan  halkın “gül” ya da “mantar” dediği  “kozalak akarı”  ile mücadeledir. Mücadele edilmediği zaman çok büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Mühendislerimizin yaptığı   arazi ziyaretlerinde fındık kozalak akarının en yoğun olduğu çeşitler tombul, mincane , uzunmusa ve kara sivri gibi çeşitler olduğu gözlemlenmiştir. Yine fındık bahçelerinde yapılan yanlış bir uygulama da gübre uygulama şekli. Birçok  üreticimiz gübreyi fındık ocakları içine atıyor. Oysaki doğrusu fındık ocaklarında dal iz düşümüne uygulanmalıdır. Yani fındık ocaklarından 40-50 cm uzağındaki dal izdüşümü alanına serpilerek verilmelidir.

Ziraat Mühendislerimiz gerek ofiste gerekse sahada çalışmalarını sürdürmekte ve üreticimize teknik hizmet sunmaktadır. Üreticilerimiz ihtiyaç duymaları halinde Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel Baki ve Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir'dendestek isteyebilirler.

Bu  kozalaklar  yapraksız dönemde elle toplanmalıdır. Toplanmazsa ya da kimyasal mücadele edilmezse , kozalak içindeki akarlar  fındık meyvesinin mercimek iriliğine geldiği zaman yani yapraklanmanın 4- 4,5 yaprağa ulaştığı nisan ayı 15’inden sonra  çıkışlar yapıp sürgün uçlarına gidecek ve orada sürgünlerin kurumasına neden olacaktır.  Eğer bir dalda 5 ve üzeri kozalak akarı varsa nisan  ayının 20’sinden sonra mayıs ayının  ilk haftasına kadar  kimyasal mücadele yapılmalıdır. 20 gün sonra ikinci bir ilaçlama daha yapılmalıdır.  İlaçlama bütün bitkiyi kaplayacak şekilde ve  havanın serin saatlerinde yapılmalıdır.  İlaçlama sırasında koruyucu ekipmanlar kullanılmasına dikkat edilmelidir.   Kozalak akarı ile kimyasal mücadelede bakanlık onaylı   % 80 kükürt veya kalsiyum polisülfür  içerikli ilaçlar kullanılabilir.  Bu ilaçlar ile  hem kozalak akarına karşı hem de küllemeye karşı mücadele edilmiş olur.  Saf kükürt  kullanılacaksa 100 litre suya 400 gram , Abamectin 18 g/l EC aktif maddeli ilaç kullanılacaksa 100 litre suya 25 ml , SUPRAKAL- kalsiyum polisülfür 380 g/ L(fungisit ve akarisit) aktif maddeli ilaç kullanılacaksa 100 litre suya 500 mililitre kullanılmalıdır” dedi.

Editör: Köksal Ustaoğlu