Ağaçseven’de Çaykur’a Sözleşmeye Tepkisi!

Çaykur’un organik çay üreticileriyle imzaladığı karşılıklı taahhütnameye rağmen, organik yaş çay alımında dekar başına kota uygulanması, organik çay üreticilerinin tepkisini çekiyor.

Saadet Partisi Of İlçe Başkanı Ahmet Muratoğlu, Yönetim Kurulu üyeleri ile yaptıkları haftalık mahalle ziyaretleri kapsamında gittikleri Ağaçseven Mahallesinde vatandaşların dertlerini dinlediler.

Her mahallede olduğu gibi Ağaçseven Mahallesinde de yol ve internet altyapı sorununun olduğuna şahit olduklarını dillendiren İlçe Başkanı Ahmet Muratoğlu, “Gittiğimiz bütün mahallelerde öncelikli hedefimiz mahallenin sorunlarını öğrenmek ve çözülmesine vesile olmaktır. Yaptığımız Ağaçseven Mahalle ziyaretinde de bizleri mekânlarında ağırlayan mahalle sakinlerinin sorunlarını diledik. Belediye ile mahallenin hizmet noktasında bir ilişkisinin olmadığını ifade eden mahalle sakini Süleyman Ersoy, ‘Mahalledeki hizmetleri zenginlerimizin desteği ile yapıyoruz’ dedi. Uzak olduğu için mi bilemiyoruz ama hizmet ekerlerinin unuttuğu mahalleler arasında Ağaçseven mahallesinin de olduğuna üzülerek şahit olduk. “ ifadelerini kullandı.

Mahallede yaşayanların en önemli gelir kaynağının çay olduğunu söyleyen İlçe Başkanı Muratoğlu, “Bölgemizin en önemli geçim kaynağı olan çay mahsulü Ağaçseven mahallemizde birçok üretici tarafından organik olarak üretiliyor.

Mahalle sakinlerinin dillendirmemizi isteyerek bize ilettikleri çay sorunu şu şekilde oldu;

ÇAYKUR YAZILI SÖZLEŞMESİNE UYMUYOR!

Ürettiğimiz organik çayı kimyasal gübre kullanmadan, organik gübre çeşitleri ile binbir zorluklarla üretemeye çalışıyoruz. Başlangıçtan günümüze kadar Çayku’un bizimle yaptığı sözleşmeye güvenerek her sene rekoltesini kademeli şekilde yükselttik.  Fakat mahsulümüz yükseldikçe kendi yazılı sözleşmesine uymayan Çaykur’un kotasına takıldık.

BAŞKA BİR FİRMAYA YAŞ ÇAY ÜRÜNÜ SATMAYA CEZA!

Çaykur ile yaptığımız Organik Çay Tarımı Sözleşmesi’nin 5. maddesi (a) bendinde; “Çaykur, hasat edilen organik çay ürününün tamamını satın almayı taahhüt eder” beyanında bulunurken aynı maddenin (f) bendinde ise “Üretici, üretmiş olduğu organik yaş çay ürününün tamamını Çaykur’a satar. Sözleşme devam ettiği müddetçe başka bir firmaya yaş çay ürünü satamaz. Aksi takdirde Çaykur, bu durumun ihlali halinde sözleşmeyi feshederek bu işle ilgili üreticiye yapılmış tüm masrafları geriye tahsil eder” şartını getirdi. Bizi kendine zorunlu kılan ve başka fabrikaya verdiğimizde ceza kesen Çaykur, bu sözleşmeyi hiçe sayarak bize kota uyguluyor.  Başka fabrikaya satamadığımız çayımızı ne yağacağız? Bu mağduriyetimizi kim çözecek? Biz sözleşmeye uymazsak bize en katı cezayı kesiyorsunuz da, siz kendi sözleşmenize uymayınca neden bir şey olmuyor?

MAHSULÜMÜZÜN FAZLA GELMESİ SUÇ MU?

Çayımızı sözleşme maddesine göre başka bir yere de satamıyoruz. Uygulanan bazen 300, bazen 400 kg lık kota ile elimizde kalan çayı ne yapacağız? Biz mahsulümüze bakım yapıyor, organik gübre döküyoruz. Mahsulümüzün fazla gelmesi suç mu ki kota uyguluyorsunuz?

AÇIKLAMASI KABAHATİNDEN BETER!

Bu şikâyetlerimizi gerekli mercilere iletip haklarımızı aramaya çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Bu şikayetler artınca Çaykur yazılı bir açıklama yaptı. Bizleri alenen mağdur eden Çaykur, yaptıkları açıklamada, bizleri hiçbir şekilde mağdur etmeyeceklerini söylüyor.  “Organik üretime geçilen köylerde; ruhsat dışı alımların önüne geçmek ve ruhsatsız yeni çay bahçelerinin oluşturulmasını engellemek için köy muhtarları ile kota belirlemeleri yapıldı” diyen Çaykur’a sormamız gerekmez mi ki; ruhsat dışı üretenlerin cezasını biz neden çekiyoruz?  

SÜSLÜ KELİMELER İLE BİZİ KANDIRIYORLAR!

Yaptıkları açıklamada “Dönüm başına üretimde bir üreticinin belirlenen bu kota miktarını doldurması mümkün değildir” diyen Çaykur, belirlenen kotadan fazla getirenleri tespit edip kontrol etti mi? Maalesef etmedi, çünkü etseydi dönüm başına kotadan çok daha fazla çay üretildiğini görürdü. İşin kolayına kaçıp birde mahallenin gazını alma adına muhtarlarla bu kararı verdik diyerek bizleri kandırıyorlar. Çay eksperleri kimin ne kadar ürettiğini, kimin ruhsatlı, kimin ruhsatsız olduğunu bilmiyor mu? Yanlışlarını süslü kelimelerle örterek vatandaşı kandırmaya çalışıyorlar.