CHP Trabzon Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Sibel Suiçmez, Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girişinin 98. yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada Türk Medeni Kanunu’nun Cumhuriyet tarihinin en büyük devrimlerinden biri olduğunu belirterek, özellikle kadın hakları konusunda elde edilen kazanımların bugün tehdit altında olduğunu vurguladı.

“BAŞKAN GENÇ KÖPRÜBAŞI’NDA MÜJDELERİ SIRALADI” “BAŞKAN GENÇ KÖPRÜBAŞI’NDA MÜJDELERİ SIRALADI”

Türk Medeni Kanunu’nun Cumhuriyet’in temel ilkelerinden olan çağdaşlık ve laiklik üzerine inşa edildiğini söyleyen Suiçmez, “Yürürlüğe girişinin 98. yıl dönümünü kutladığımız ve 17 Şubat 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu, çok hukukluluğun ortadan kaldırıldığı, yurttaşlarımızın haklarının teminat altına alındığı, aynı zamanda kadını erkekle eşit ve özgür birey statüsüne taşıyan, Cumhuriyetimizin hukuk alanındaki en büyük devrimidir” ifadelerini kullandı.

Günümüzde Medeni Kanunun getirdiği hakların tehdit altında olduğunu belirten Suiçmez, kadın haklarını geri plana atan yasal düzenlemelerin gündeme gelmesinden endişe duyduklarını ifade etti. Laiklik ilkesinin kadınların eşit ve onurlu bir yaşam sürmesinin teminatı olduğunu vurgulayan Suiçmez, “Kadını eşit ve özgür birey ve yurttaş olmaktan uzaklaştıracak her türlü söylem ve düzenleme, anayasamızın ruhuna aykırıdır ve bu tür girişimlerden ivedilikle vazgeçilmelidir” çağrısında bulundu. “Bu değerleri her koşulda korumak ve yaşatmak için mücadele edeceğimizi, kadın hakları kazanımlarından geriye dönüşe yol açacak söylem, eylem ve yasal değişikliklere karşı duracağımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Cumhuriyet Devrimini bir kadın devrimi haline getiren Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Medeni Kanun’un mimarı Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt’u saygıyla anıyorum” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Editör: Köksal Ustaoğlu