Kültür Sanat

2. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması Devam Ediyor

Gösterimler sonrası Yarışma Dışı Seçkisi’nde yer alan “İkilem” filmiyle ilgili ekip söyleşisi gerçekleştirildi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla, Sultanbeyli Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması, 16 Aralık Cuma günü Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeşilçam Sineması’nda yapılan gösterimlerle devam etti. Sinemamızın unutulmaz yönetmenlerinden Metin Erksan’ın vefatının 10’uncu yılı dolayısıyla belirlenen kısa film seçkisindeki; Said Sakıp Demir’in “Begonvil”, Ebubekir Sefa Akbulut’un “İkilem”, Kumru Karataş’ın “Körfez” ve Emir Külal Haznevi’nin “Yüksek İrtifa ya da Şeylerin Tuhaflığı” filmlerinin gösterimi yapıldı.

Moderatörlüğünü yönetmen Cemalettin Baş’ın üstlendiği ekip söyleşisinde, “İkilem” filminin yönetmeni Ebubekir Sefa Akbulut, filminde yer verdiği kavramlar ile vermek istediği mesaj üzerine konuştu. Akbulut, 7 kişilik bir ekiple 5 saatte tamamladıkları “İkilem” filminde, gerçek bir balıkçıyla çalıştıklarını ve böylece hikâyede daha doğal bir anlatıma yöneldiklerini kaydetti.

“Anlatmak İstediğim Biraz da Vicdan ve Açlık Arasındaki İkilemdi”

“İkilem” filminin yalnızca bir küresel ısınma konusuna değinmediğini söyleyen Ebubekir Sefa Akbulut, filmdeki balık ve adam konusuyla ilgili “Anlatmak istediğim biraz da vicdan ve açlık arasındaki ikilemdi. Adam, o balığı yiyebilirdi ama onun yerine o balığı besledi ve sonra yerin altında yaşam var mı diye test etti. En sonunda kendi kaynağı da tükendi. Yani ya ikisi de ölecekti ya da onu yiyerek balığı öldürecekti.” diye konuştu. Akbulut, iklim değişikliği dendiğinde akla ilk gelen sıcaklık konusu yerine neden kışı işlediğine ilişkin soruya, “Ters köşe yapmak için böyle bir seçim yaptım. Ayrıca kış, yalnızlık ve soğukluğu da veriyor.” ifadelerini kullandı.

Yönetmen Akbulut, çekimleri Beyşehir’de tamamlanan filmde 42 sayısı ve kayık gibi metaforlara yer verdiklerini söylerken, filmde kullandıkları radyonun ise şehirden verdiği kötü haberlerle birlikte kaostan kaçışı temsil ettiğini belirtti.

16 Aralık programında ayrıca, Uluslararası Yarışma Seçkisi’nde yer alan Nasrin Mohammadpour’un “Left Handed”, Arturo Dueñas Herrero’nun “Dajla: Cinema and Oblivioon”, Andrej Krasavin’in “Artist”, Karolina Belka’nın “Hide and Seek” ve Péter Bogyó’nun “The Pattern” filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunuldu.

17 Aralık Programı

AKM Yeşilçam Sineması’nda 17 Aralık Cumartesi günü saat 14.00’da Ulusal Yarışma Seçkisi’ndeki Nuri Cihan Özdoğan’ın “Aynı Gecenin Laciverti”, Volkan Güney Eker’in “Larva”, Özgürcan Uzunyaşa’nın “Cehennem Boş Tüm Şeytanlar Burada”, Zahid Çetinkaya’nın “Fraktal: Para Adam”, Ömer Dişbudak’ın “654 Gram”, Ersan Bayraktar’ın “7 Kör Adam”, Ali Cabbar’ın “Bahçeler Put Kesildi”, Ahmet Serdar Karaca’nın “Happy Anyway”, Aziz Alaca’nın “Göl Kenarı” ve Hatice Kübra Ergen’in “Merjem” filmlerinin gösterimi sonrası ekip söyleşileri yapılacak. Saat 19.00’da ise moderatörlüğünü sinema yazarı Suat Köçer’in üstleneceği söyleşide yapımcı ve yönetmen Derviş Zaim sinemaya dair deneyimlerini paylaşacak.

Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması ile ilgili detaylı bilgi için www.sultanbeylikisafilm.com adresi ziyaret edilebilir.

GÖSTERİM PROGRAMI

17 ARALIK – CUMARTESİ

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeşilçam Sineması

Ulusal Yarışma Seçkisi

Saat 14.00 - Aynı Gecenin Laciverti – Nuri Cihan Özdoğan

Saat 14.30 - Larva – Volkan Güney Eker

Saat 14.50 - Cehennem Boş Tüm Şeytanlar Burada – Özgürcan Uzunyaşa

Saat 15.20 - Fraktal: Para Adam – Zahid Çetinkaya

Saat 15.50 - 654 Gram – Ömer Dişbudak

Saat 17.00 - 7 Kör Adam – Ersan Bayraktar

Saat 17.30 - Bahçeler Put Kesildi – Ali Cabbar

Saat 18.00 - Happy Anyway – Ahmet Serdar Karaca

Saat 18.20 - Göl Kenarı – Aziz Alaca

Saat 18.50 - Merjem – Hatice Kübra Ergen

Saat 19.00 - Söyleşi

Moderatör: Suat Köçer

Konuşmacı: Derviş Zaim

18 ARALIK – PAZAR

Atlas 1948 Sineması

Saat 18.00 - Kokteyl

Saat 19.00 - Ödül Töreni

Saat 20.00 - Sedat Anar Konseri